The Hydropathes


Restaurant

« Le club des Hydropathes » était un club littéraire à la fin du XIXème siècle bien connu pour son savoir vivre épicurien. Nous sommes des artisans qui aimons cultiver l’art de bien manger et bien boire.

Ici, vous retrouverez une cuisine « fait main » à base de produits frais et locaux. Cuisiner avec l’amour du bel ordinaire la semaine, le refus de l’ennui le Week-end.

The Bar

A visit to The Hydropathes necessarily implies a moment at the bar. This place of life, discovery and exchange where you come to savour more than just get drunk. Here too, the emphasis is placed on traditional craftsmanship, between local actors and home-made creations.

You will find here the result of several reflections, between maceration, fermentation and other inspirations found in Dame Jeanne.

Coming from a family of restaurateurs, we are 3 kids with Epicurean roots, driven by the same passion. After having followed the same training in the culinary, table and service arts, we embark on this wonderful adventure that is the hotel and restaurant business.

Hydropaths being bon vivants, we quickly identified with them and decided to create a place in their image.


Notre Histoire ...

1950

Léon Gastal quitte Paris et ses 2 hôtels pour se mettre au vert en Auvergne où il rencontre Marie Fraisse qui vit alors avec sa soeur Elisa et son beau-frère  Maurice Chardonnal.

1967

The quartet left Pinols to get closer to the city, they moved to Vieille-Brioude with the project of building a new hotel.

1969

Inauguration of the Hotel Les Glycines after two years of construction.

1982

Daughter of Elisa and Maurice, Viviane Chardonnal takes over the Hotel Restaurant at the age of 20.

1990

Viviane enlarged the ground floor by building a covered terrace and renovated the rooms the same year.

2002

C’est au tour de la cuisine de s’agrandir. En parallèle d’un nouveau projet de construction : l’hôtel Artémis. Supervisé par Pierre Bioud, son mari.

2020

L’eau à bien coulée sous le pont de Vieille Brioude, la 3ème généra on est là...

Notre Philosophie ...

Passionnés amoureux d’une cuisine spontanée, de vin typique et de moments sans artifices, nos partis pris nous guident sur différents sentiers.

La pensée va au respect du produit, de la terre à l’assiette, de l’esprit dans le verre...

en_GBEnglish